OK, det här är snurrigt. Men man har ju lärt sig vid det här laget att inte bli förvånad över korkade borgerliga utspel. Borgerliga skattepolitiker, med bland andra moderaten Lennart Hedquist, vill höja skatten på sprit. Skälet är följande: EU-kommissionen gillar inte att Sverige har olika beskattning på vin och öl. Därför kommer Sverige att sänka skatten på vin och höja den på öl. Höjningen av ölskatten väntas medföra ytterligare ökad smuggling varför tullen vill ha mer resurser. För att finansiera detta diskuterar skatteutskottet nu att höja skatten på sprit.

Kristdemokraterna är säkert glada som barn över detta förslag. Men hur kan moderaterna, som så ofta krävt sänkta alkoholskatter, vara så infantilt korkade? Höjd ölskatt = ökad smuggling. Ökad smuggling = krav på mer resurser till tullen. Ökade resurser = kräver höjd spritskatt. Höjd spritskatt = ökad smuggling.

Hur tänkte ni här, egentligen…?