Jag mailade Bo Lundgren inför valet 2002 och fick svar (sannolikt av en av hans assistenter). Frågan gällde om moderaterna vid en valseger skulle driva igenom en informationskampanj om kommunismen i svenska skolor, alternativt se till att det lades mer fokus på det inom historieämnet. Svaret blev ja, moderaterna ville helt klart arbeta för mer information om kommunismen i svenska skolor. Nu verkar det också bli av, med Jan Björklund som skolminister (återgivet i SvD med den lätt missvisande rubriken ”Mer kommunism i svenska skolor”). Forum för Levande Historia har redan påbörjat arbetet med kommunismen, även om fokus fortfarande ligger på nazismen.

Egentligen handlar frågan inte om specifika ideologier, inte om nationalsocialism eller kommunism, utan om människosyn. Det finns en risk för partipolitisk dragkamp när specifika ideologier utpekas. Nazismen kan de flesta ställa upp på att ”hänga ut”. När vi kommer till kommunismen muttras och protesteras det från vänsterhåll. De vill ha med kapitalismen i stället. Liberaler brukar lyfta fram att de kristna korstågen minsann orsakat enormt lidande genom historien (Blogge tar upp mer om det här), vilket såklart är sant. Frågan är dock större än så.

Människosyn. Vad betyder den enskilda människan? Vad är hon värd? Lever hon sitt liv för sin egen skull eller för andras? För statens, religionens eller partiets skull? Det är svårt att protestera mot mer informtion om kommunismen i svenska skolor då kunskapen har visat sig usel. Vi är nog många som kan bekräfta att kommunismen var mycket undanskuffad under vår tid i grundskolan, det är bra om detta ändras. Men det skulle gagna både den svenska skolan och eleverna i den om det togs ett helhetsgrepp om frågan. Förklara vad kollektivism har lett till i historien och varför. Kollektivism är nämligen vad i stort sett samtliga större mänskliga katastrofer med politisk och religiös grund har gemensamt. Detta är ingen slump. Det är ingen slump att människovärdet går förlorat i en nazistisk stat, det är ingen slump att kommunister tar så lätt på brott mot mänskliga rättigheter när de begås av andra kommunister. Varken Aktion Reinhard eller Gulagsystemet kom till av en slump. Det måste svenska grundskoleelever få lära sig.