Fartkamerorna blir alltfler på svenska vägar. Planer finns på att införa ett nytt system som går ut på att mäta hur fort vi kör genom att ta ut en snitthastighet mellan kamerorna. Snart kan man alltså inte ens tillåta sig att gasa på mellan polisens uppmonterade sattyg.

Ny statistik visar att antalet trafikdöda har ökat i år jämfört med förra året. Det brukar röra sig om över 400 döda varje år, mellan januari och oktober i år har vi redan kommit upp i 424 (en ökning med 40 personer jämfört med samma period i fjol). Trots fler vägkameror och ökade böter för fortkörning dör fler i trafiken. Politikerna har som bekant en nollvision i trafiken. Målet är 0 döda, vilket känns så där lagom realistiskt och verklighetsförankrat.

Antalet trafikdöda är dock ganska blygsamt om man jämför med antalet självmord varje år, som ligger på runt 1400 (vilket innebär ett självmord var sjätte timme). Nu har socialministern krävt en nollvision även där. Går politikerna omkring på autopilot eller sitter det verkligen någon där inne och styr ibland?