I DN:s kulturbilaga finns i dag en intervju med en sällsynt otäck klimatalarmist, Andreas Malm. Det är så en verklighetsfrånvänd och tillskruvad världsbild som målas upp att det faktiskt blir en smula underhållande. Men skrattet fastnar lite i halsen när man inser att idéerna som framförs inte alls är tabu utan tvärtom på frammarsch. Ett viktigt mål för klimatalarmisterna är som bekant att skapa rädsla och hysteri. Sin egen klimatångest lyckas herr Malm bota genom att tillsammans med likasinnade ägna sig åt att blockera landningsbanor på Bromma flygplats. Det måste kännas stort, lite som en när frivilligarbetare i Afrika somnar på natten med känslan av att verkligen ha åstadkommit något. Malm jämför klimathotet med att ha en pyroman i källaren. ”Man vet att han finns där. Man vet att han gör i ordning sina tändhattar. Kanske i natt, kanske om ett halvår kommer han att släppa lös sin drift på huset.” Enligt Malm är bränderna på USA:s östkust, översvämningarna i Centralafrika och bränderna i Grekland tydliga tecken på den kommande katastrofen. Men när har USA inte drabbats av skogsbränder? Och vad Grekland beträffar… bränderna var ju för bövelen anlagda! Är det pyromanen i källaren som spökar igen? Det finns ett mycket obehagligt anticivilisatoriskt perspektiv bland dessa klimatnördar. De argumenterar mot ekonomisk tillväxt, föraktar den rika västvärlden och likt kristna fundamentalister inväntar de ett slags syndaflod som ska straffa mänskligheten för våra synder mot moder jord. Det förs till och med diskussioner om hur man kommer till rätta med ”befolkningsproblemet”. Människor har plötsligt blivit ett problem, inte en möjlighet. Vilka konsekvenser sådana perspektiv kan få till vet vi alltför väl. Fem viktiga åtgärder pekas ut som vägledande i miljökampen: inrikesflyget ska läggas ned, kollektivtrafiken byggas ut och bli ”gratis”, alla vägbyggen ska stoppas och privatbilismen i städerna avskaffas, ransonering ska införas och oändliga resurser satsas på förnyelsebar energi. Det tar en liten stund att låta konsekvenserna av detta sjunka in. Jag kan ställa upp på att vi ska satsa på ny förnyelsebar energi. Men om vi gör det och hittar ett nytt bränsle, varför skulle vi behöva jävlas med privatbilismen och inrikesflyget? Är det då själva friheten i resandet som denne klimatmupp retar sig på och inte utsläppen? Det är sådana här personer som, helt oemotsagda, får ett helt uppslag i DN. Det är förstås mer spännande att lyssna till den som förutspår världens undergång än den som, likt Björn Lomborg, menar att effekterna av ett varmare klimat inte skulle bli värre än de har varit de senaste hundra åren. Det ger inga rubriker, det skapar ingen hysteri. Problemet är att även politiker lyssnar till sådana som Andreas Malm och politikerna fattar besluten.