Microsoft förnekar ryktena om att de skulle planera att släppa en ny Xbox 360 med HD DVD-funktion. Priset skulle bli för högt och det skulle skrämma bort kunder, lyder förklaringen. Det är sannolikt inte den enda anledningen. Det vore i dag, två år efter releasen av Xbox 360, problematiskt att släppa en ny version som spelade HD DVD. Funktionen skulle nämligen inte kunna användas som spelmedium eftersom runt 11 miljoner kunder där ute sitter på en maskin med en simpel DVD-läsare. Då återstår bara HD DVD som filmmedium. Där har Microsoft redan dragit sitt strå till stacken genom att släppa en billig och bra HD DVD-add on för den som är intresserad av HD-film. Sonys beslut att släppa PlayStation 3 med en inbyggd Blu-ray-spelare är ett medvetet försök att pusha det formatet. Samtidigt har det gjort maskinen dyr för de konsumenter som vill ha maskinen att spela på – vilket är de flesta – och bromsat försäljningen. Följden av Sonys multimediastrategi har blivit att de tvingats sänka priset rejält och därmed göra en ännu större förlust per såld enhet. En sådan strategi från Microsoft hade möjligtvis varit bra för marknadsföringen av HD DVD-formatet, men frågan är om företaget hade accepterat de förluster som skulle krävas när Xbox-divisionen fortfarande kämpar för att gå med vinst. För att vinna kampen om spelarnas hjärtan är varken HD DVD eller Blu-ray svaret. Det har Nintendo redan visat. För att vinna kampen om nästa generations filmformat kan Sonys strategi däremot visa sig vara vägledande.