SVT2 sänder en dokumentärserie om Kina på tisdagskvällarna. Temat för kvällen var synen på skönhet i det nya Kina. Det blir allt vanligare med skönhetsoperationer. 16 000 kineser om dagen opererar sig. Jag har alls inget emot att folk genomgå skönhetsoperationer, det måste vara upp till var och en, men jag har svårt att förstå hur fullt friska, vackra kinesiska tjejer kan gå till en läkare för att beskära sina ögonlock eller förlänga sina ben. En benförlängning är en otroligt smärtsam process, patienten måste lära sig att gå igen och genomgå en lång rehabilitering efter att stödskenorna tagits av (vi snackar runt ett år totalt). Allt för att kraven för att få vissa jobb, som sekreterare eller annat, kan vara att man ska vara 165 cm lång. Och vacker, förstås. Den västerländska livsstilen strömmar in i det nya Kina. Flera stora kedjor, som KFC och Starbucks, är nästan alltid fullsatta. Massor av pengar läggs på europeisk kosmetika. Och tjejerna vill ändra sina ögonlock så att de liknar tjejerna i väst. Kinesiskorna tillhör i mitt tycke världens vackraste kvinnor. Att försöka efterlikna europeiska tjejer är en dålig investering.Kinesisk skönhet: