Sveriges Apollochef, Pär Kjellin, argumenterar på Brännpunkt för vår rätt att resa i världen. Nyligen utpekades turismen som en stor miljöbov, vilket naturligtvis föder krav på minskat resande. Inställd utlandssemester. Bye bye julfirande i Asien. Klimatextremisten Andreas Malm gick tidigare så långt som att säga att den Thailandsresa som många svenskar gör varje år ska reduceras till något man gör vart tionde år i stället. Apollochefen försöker nu dra sitt strå till klimatdebattsstacken. Pär Kjellin pekar visserligen på hur positivt det är att vi nu har möjlighet att på kort tid ta oss till andra sidan jorden och att detta gynnar både oss och människorna i de länder vi besöker. Men han gör misstaget att ställa våra utlandsresor mot andra transporter. Om vi firar jul i Thailand kan vi väl åka kollektivt hemma i Sverige? Vi ska alltså prioritera våra resor för miljöns skull. Detta är ett feltänk. Världen har utvecklats enormt de senaste hundra åren. Vi ska inte motarbeta denna utveckling, vi ska främja den och ta del av den så mycket som möjligt. Att kunna resa till andra sidan klotet på tio timmar är något fantastiskt. Att tillåta att en gigantisk ”vetenskaplig” fabrikation, ivrigt påhejad av lobbyister, politiker och annat löst folk med grumliga värderingar, sätter käppar i hjulet för båda utveckling och välstånd i hela världen vore en tragedi. Det får vi aldrig ställa upp på. Det handlar därför inte om antingen eller, bilresor hemma eller flygresor till Thailand. I en modern värld tar vi del av båda.