Fackliga stridsåtgärder mot företag som vägrar skriva under kollektivavtal har vi vant oss vid. Vi har också vant oss vid att borgerliga politiker mest står vid sidan om och håller käft eller, ännu värre, stödjer fackets fasoner. Syndalisterna i SAC tar det ett steg längre när de demonstrerar utanför indiern Lilla Karachi i Gamla stan (som har god mat, för övrigt) och bespottar dess besökare. Inte för några uteblivna kollektivavtal utan för att en f.d. anställd och tillika syndikalist säger sig ha fått sin betalning svart (vilket förnekas av företagets revisor) samt drabbats av utebliven lön. Därför kräver SAC att företaget dels betalar 80 000 i skadestånd samt den skatt och de sociala avgifter som enligt dem saknas, dels betalar 1 000 kronor i skadestånd till SAC!

80 000 i utebliven lön i den lågbetalda restaurangbranschen bör motsvara över ett halvårs lön, minst. Jobbade personen kvar trots att den inte fick någon månadslön? Vidare kan man fråga sig vem som blir arg över att få sin lön i svarta pengar. Det betyder mer pengar, inte mindre. Men för masochistiska syndikalister är det förstås något negativt. Sedan undrar jag hur detta över huvud taget angår SAC. Varför ska en krogägare betala skadestånd till dem? De har ingen rätt att agera indrivare åt en f.d. anställd som påstår något. Finns det bevis för utebliven lön, borde personen rimligen kunna anmäla företaget.

En borgerlig regering med ryggrad hade förstås reagerat mot detta spektakel. Den hade tagit avstånd från aktionen, sagt att detta inte får förekomma i framtiden och att man därför ser över lagstiftningen. Det kommer inte att ske. Nu är nämligen moderaterna kompis med facket och vänsterns alla ideologiserade kampförbund. Det i sig är nästran lika upprörande som syndikalisternas sviniga beteende.