17 danska tidningar publicerade i dag Muhammedkarikatyren av Kurt Westergaard. Det kan tyckas onödigt och provocerande, dessutom lite som att slå in öppna dörrar efter att Jyllands-Posten publicerat karikatyrer av Muhammed 2005. Men jag stöder den självfallet. Danmark har yttrandefrihet och ska inte behöva böja sig för extremgruppers tolkning av islam. Här får inga eftergifter göras överhuvudtaget. Därför är det viktigt att visa att det inte var ett omedvetet snedsteg som Jyllands-Posten gjorde 2005 utan att det är så här det fungerar i demokratier med yttrandefrihet. Vi har rätt att ”kränka” religiösa symboler.

Det är osannolikt att en liknande omfattande publicering kommer att ske i Sverige. Men utrikesminister Carl Bildt försvarar den självklara rätten hos danska medier: ”Vi måste försvara yttrandefriheten, självklart.” Konstnärer ska inte behöva frukta för sina liv för att några galenpannor inte gillar deras konst. Ingen ska behöva frukta för sitt liv på grund av sina åsikter.