Socialdemokraterna har haft jobbtoppmöte. Hela ledargarnityret satt inför TV-kamerorna och log sådana där väldigt sossiga leenden som får dem att se ut som nunnor med hjärnskakning.

Sossarna säger sig vilja bli ”entreprenörernas parti”. Företrädare för denna grupp var således inbjudna. Men precis som när sossarna tidigare i regeringsställning bjöd in näringslivets företrädare, var det ett spel för gallerierna. Signifikant är att småföretagarnas nummer ett på önskelistan, förändringar i arbetsrätten så att flexibiliteten ökar, inte alls får något gehör hos (s). I Rapport förklarade Mona Sahlin detta med att ”vi ska inte sluta vara socialdemokrater”. Därmed stänger hon i princip dörren för några märkbara förändringar i partiets jobbpolitik. Allt är och förblir vad det har varit.

Att (s) utger sig för att vara småföretagarnas parti är ungefär lika genomskinligt och fånigt som när nya moderaterna kallar sig ”det nya arbetarpartiet”. Det är ingen vild gissning att sossarnas försök att framstå som företagarvänligt ganska snart kommer att rinna ut i sanden.