Ett fritt Internet är farligt. Inte för dig och mig utan för makthavarna. Det är därför politiker världen över arbetar för att på olika sätt begränsa informationsfriheten och införa olika sorters censur. Men även ett strikt hållet nät finns vägar att kritisera makten på ett sätt som gör att makten måste backa. Det har vi sett i Kina nyligen.

Kina får allt fler Internetanvändare. 222 miljoner, eller var femte kines, har tillgång till nätet. Kinas president Hu Jintao sägs vara positiv till Internet och till bloggar som fenomen. Själv hänger han emellertid mest på Strong Nation Forum, ett slags onlineforum där politiken i Kina diskuteras. I en diskussion i kinesisk TV för några veckor sedan konstaterades att makthavare i dag bara kan ignorera Internet på sin egen bekostnad.

Kinesiska politiker kan inte ignorera vad som händer online, men heller inte kontrollera det. Det visade händelserna i Guizhou-provinsen nyligen. Tonårsflickan Li Shufen hittades död i en flod. Polisen förklarade det hela som ett självmord och lade ned utredningen.Familjen uppmanades att ta emot 30 000 yuan och begrava dottern. Obduktionen visade att Li Shufen drunknat, men familjen har inte accepterat självmordsteorin. Rykten om våldtäkt och mord började cirkulera. Nyckelvittnen sägs ha ”försvunnit”. Följden blev våldsamma protester och ett utbränt polishus i Weng’an.En taxichaufför berättade för ett par Hongkongjournalister på plats att detta bara var droppen, missnöjet har funnits under ytan längre. Folk upplever att barn till tjänstemän kan komma undan med vad som helst och konspirationsteorier börjar födas.

De lokala myndigheterna höll presskonferens två dagar efter upploppen och den officiella sanningen vidarebefordrades givetvis i statskontrollerade medier. Zhou Shuguang och andra bloggare lyckades emellertid publicera saker som myndigheterna ville tysta ned. Zhou använde sin mobiltelefon för att skicka uppgifter till en allmän chatt i en sådan hastighet att det i praktiken var omöjligt för censuren att hitta ifatt. Åtgärden från myndigheternas sida blev då att avskeda både den lokale partichefen och kommunchefen.

Vad som är sanning och dikt i fallet med Li Shufen vet vi inte. Men vi ser att bloggare kan göra skillnad, även i Kina, och att viljan att förmedla och ta del av information alltid kommer att segra över viljan att censurera.