DN föreslår att Fredrik Reinfeldt ska ”toppa laget” för att återta initiativet i politiken och vända opinionen. Tanken kan vara lockande, nya ansikten är alltid trevliga att se. Men sanningen att säga är de namn som DN framför inte direkt pulshöjande.

Svenskt Näringslivs Signhild Arnegård Hansen som näringsminister. Just den Signhild som kritiserat regeringens företagarpolitik och gör det i dag igen på Brännpunkt. Hon skulle förlora all trovärdighet som företagarnas företrädare om hon gick in i den regering som Sveriges företagare är så kritiska mot. Och möjligheten att på allvar påverka politiken så mycket att företagaropinionen blidkas, torde vara liten.

Henrik Landerholm som försvarsminister. Sten Tolgfors är en sopa, men han är en lojal sopa. Efter debaclet med Odenberg ville Reinfeldt ha en lojal person som inte hade några lik i garderoben och som skulle följa regeringens socialdemokratiska nedmonteringslinje i försvarsfrågorna utan att protestera. Tolgfors har gjort det han förväntas göra och Det är politikenblir säkert kvar.

Percy Barnevik som infrastrukturminister. Barnevik är framgångsrik i bland annat biståndsorganisationen Hand in Hand och lär ha föga intresse av ett undanskymt ministerjobb i Sverige. Infrastrukturminister, vad fan är det för reträttpost för honom? Jag skulle tro att inte ens var femte svensk, kanske inte ens var tionde, kan säga vem som är infrastrukturminister i den sittande regeringen. Att ersätta Torstensson med Barnevik skulle möjligen ändra på detta och det stämmer säkert att den gode Percy har visioner. Men det spelar ingen roll vilka visionära infrastruktursatsningar han skulle vilja göra, på kassakistan sitter likafullt Anders Borg och dinglar och han släpper inte någon nära sig. Sveriges infrastruktur är mycket eftersatt och det skulle krävas mångmiljardsatsningar under tio år för att komma ikapp. Men sådant vinner man inga val på.

Jag kan gott tänka mig att Reinfeldt kommer att byta ut en och annan minister i höst, det är inget konstigt i det. Men att som DN tro att det räcker att kasta in namnkunniga personer på ett antal poster (av vilka flera dessutom är direkt undanskymda), är att visa en övertro på vad Göran Persson kallade att ”toppa laget”. Jag tror dessutom att Reinfeldt har fått viss avsmak för käcka utnämningar. Han behöver personer han kan lita på, ja-sägare som inte ställer till med bråk utan följer regeringens linje till punkt och pricka. Personer som Barnevik skulle krympa i en sådan position.

Nej, det som regeringen behöver är inte främst nya personer utan en ny frihetlig politisk inriktning. Och en smula ödmjukhet.