Ett antal folkpartister, däribland tre tidigare folkpartiledare och Camilla Lindberg (som var den enda riksdagsledamoten som röstade nej till FRA-lagen), vädjar i dag på DN Debatt om att regeringen ska lyssna på kritiken mot spaningslagen och ”öppna upp för en förutsättningslös diskussion”.

Det är en bra men förmodligen lönlös vädjan. Regeringar brukar inte ha överdrivet stort intresse i förutsättningslösa diskussioner och med tanke på hur blint denna regering har vinglat framåt i frågan vore det ett smärre mirakel om kritiken skulle bita nu.

Mona Sahlin tog initiativet framför ögonen på Reinfeldt, men det är inte nödvändigtvis för sent ännu, trots allt missar. Regeringen kan fortfarande reda ut denna storm – om den vill. Det enda sättet att rädda lite av ansiktet vore att säga att man lyssnat på kritiken och är redo att ompröva lagen helt och hållet. Ytterligare små ändringar i lagförslaget duger inte – vi har kommit för långt för det.

En omsvängning skulle göra oppositionen förbannad eftersom den förlorar en så viktig prestigefråga och kanske skulle det även locka tillbaka några besvikna alliansväljare till nästa val. Men om vi känner vår Reinfeldt rätt, kommer det inte att ske.