Sten Tolgfors gör ett nytt försök att övertyga FRA-kritikerna om att ingen vanlig svensk medborgare kommer att fastna i deras nät. Det är förbluffande att försvarsministern gör detta utan att reflektera över den information som läckte ut härom veckan där det framgår att just vanliga människor spanats på av myndigheten.

Tolgfors skriver exakt samma sak i dag på Brännpunkt som han skrivit och sagt tidigare. Han och generaldirektören Åkesson avlöser varandra i att skriva i stort sett identiska debattartiklar. I och med detta ignorerar de att debatten faktiskt tagit steg framåt sedan den 18 juni. Vi har fått bevis på att FRA visst spanat på vanliga svenska medborgare (och en av dem har anmält händelsen till JK).

Att inte låtsas om detta kommer inte att göra Tolgfors mer övertygande. Det är en sak att påstå att FRA inte får spana på vanligt folk. Att lagen skulle förbjuda dem att göra det kan säkert få somliga att tro att det aldrig kommer att se. Men att hävda att FRA inte kan spana på vanligt folk eftersom sökverktygen på ett förtrollande sätt sorterar bort allt oväsentligt är att ljuga svenska folket rakt upp i ansiktet.

Det är rent löjeväckande att se Tolgfors skriva att den trafik som inte omfattas av sökbegreppen passerar förbi obehandlad och inte kan lagras när vi nyligen fått se utdrag av så kallad överskottsinformation (som uppenbarligen lagrats) som visar på motsatsen!

Denna debattartikel av Tolgfors ser ut att vara skriven för länge sedan eftersom den fullkomligt struntar i att bemöta de fakta som uppkommit om FRA:s verksamhet den senaste tiden. Uppenbarligen tror försvarsministern att det räcker att upprepa sig för att lugna kritikerna. Därmed gör han regeringen en björntjänst för detta börjar likna en viss ökänd presskonferens med Bosse Ringholm. Slutsatsen kan bara bli en: regeringen har tömt förrådet på argument och börjat återanvända dem.