Centerpartiet gör nu ett försök att blidka FRA-motståndet i partiet. Utspelet om att FRA inte ska få spana på svenskar kan verka lovande vid första anblicken. Fredrick Federley tror att detta innebär att man ”får stopp på det stora problemet, generell avlyssning av svenskar”. Har Federley och centern tvärvänt? Nej, inte riktigt. Lagen ska ju vara kvar.

Centerns Stockholmsordförande Per Ankersjö menar att det är fullt möjligt att separera svensk trafik från så kallad transittrafik. Även om det är det, kvarstår problemet att själva grundargumentationen för FRA-lagen från regeringens sida är att avslöja yttre hot – och dessa yttre hot skulle givetvis kunna kommunicera med svenskar i Sverige. Missförstå mig inte, jag uppskattar verkligen att det finns ett antal personer som fortsätter och kämpa mot FRA-lagen i centerpartiet. Men jag har svårt att se hur det kan sluta väl utan en fullständig och villkorslös reträtt från FRA-förespråkarna. Och den ser avlägsen ut.

Centerpartiet och Federley sätter mycket på ett kort här. Federley tror att ”99 procent av våra trupper nu är med på banan” tack vare det nya förslaget. Det är stora ord från en person som hånats och buats ut för sitt ryggradslösa beteende den 18 juni. Frågan är om det spelar särskilt stor roll för Federleys alla besvikna väljare hur han agerar framgent efter hans katastrofala agerande när allt verkligen stod på spel för över två månader sedan.

Nu återstår att se hur den övriga regeringen, det vill säga Tolgfors och Reinfeldt, reagerar. Och om de hårda FRA-kritikerna låter sig lugnas av centerns utspel.

Det finns nämligen fler som är konfuderade där ute: Mina Moderata Karameller, Hax, Opassande,