Fredrik Reinfeldt sågas av sina egna för hanteringen av FRA-frågan. 16 av 24 moderata länsförbund som svarat på frågan om regeringens hantering anser att den skötts dåligt. Detta är en rejäl knäpp på näsan för regeringschefen och det skadar hans anseende betänkligt – både som regeringschef och moderatledare när hans egna ifrågasätter honom på detta sätt.

Den öppna kritiken stannar emellertid där. Något ifrågasättande av Reinfeldt som moderatledare verkar inte vara aktuellt ännu. Svaret till detta stavas i vanlig ordning hyggliga opinionssiffror. Inte för regeringen som helhet, inte för regeringens arbete, men väl för moderaterna som parti. Och partiet är ju viktigare än allt annat. Så länge partiet håller sig över 20 procent sitter Reinfeldt tämligen säkert.

Reinfeldt själv tar nu plötsligt varje nytt tillfälle i akt att försvara FRA-lagen. Tidigare var det Björklund som nämnde bin Ladin, nu lyfter Reinfeldt in händelseutvecklingen mellan Ryssland och Georgien som ett argument. Trovärdighetsmätaren slår i taket. Aftonbladets Lena Melin menar att Reinfeldts Vaxholmstal visar att han förbereder sig ”i detalj” inför nästa val redan nu. Det är ett uttryck för överskattning av Reinfeldt som ledare att påstå något sådant.

Per Svensson uttrycker vad många nog känner om Reinfeldt och regeringen just nu och han gör det bra:

”Men lika alarmerande som sakfrågan är det förakt Reinfeldt och hans regering har visat för väljarna, riksdagen, politiken, sig själva. Allt detta trixande, all denna dåliga teater (den gråtande Federley), alla dessa krumbukter, alla dessa ad hoc-argument, all denna skamlösa iver att förnedra riksdagsledamöter och reducera dem till partilinjens kassabiträden.
Regeringen har verkligen ansträngt sig för att få politiken att framstå som en sjaskig hantering. Varför? Det kan förefulla gåtfullt. Men då ska man komma ihåg att gåtfullhet ofta bara är ett annat ord för tomhet.
Misstro mot idéer. Övertro på taktisk smartness. Formen som innehåll. Instrumentaliseringen som ideologi. Det är reinfeldtismen.”