Regeringen har lagt ned ett antal myndigheter (exempelvis Arbetslivsinstitutet och Djurskyddsmyndigheten) och slagit samman andra för att effektivisera verksamheten. Men det finns mycket mer att göra.

En borgerlig regering ska inte som socialdemokraterna falla i myndighetsstartarträsket och tillfredsställa särintressen genom att ge dem en egen myndighet. Regeringen bör i stället arbeta med gallringssågen. Jobbigt, kanske någon invänder. Myndighetsogräset har ju blivit så pass högt och otillgängligt vid det här laget.

Men det finns ett enkelt sätt när man väl har lyckats ta reda på vilka alla de statliga myndigheterna är: skicka ut ett brev och ge dem x antal månader att beskriva sin verksamhet och motivera sin fortsatta existens. Sätt därefter en grupp kritiskt lagda personer att bocka av vilka som är relevanta för oss medborgare att ha kvar. Detta kommer att minska ogräset betydligt.

Sedan gäller det övervaka så att det inte växer sig högt igen…