När den allmänna motionstiden gått ut och alla motioner blivit tillgängliga kan man, om man är lagd åt det hållet, sätta sig ned, ta sig en kokosbulle och riktigt gotta sig i material som är sprängfullt av politikers vilja att bestämma och detaljreglera. 3 674 motioner finns att granska för den som har mycket fritid. Jag brukar i alla fall gå igenom ämnena för att plocka russinen ur kakan.

Det som slår mig är att många moderater föreslår sådant som i sak är steg i rätt riktning, men som bara innebär babysteg. Anna Tenje (m) motionerar exempelvis, med fokus på landsbygden, om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Men hon föreslår inte att Systembolaget ska förlora sitt försäljningsmonopol i övrigt. Betty Malmberg (m) och Gunnar Axén (m) föreslår att Systembolaget ges ett direktiv som säger att dess policy ändras så att mindre bryggerier och vinproducenter får bättre möjligheter att sälja sina produkter. Men de föreslår inget konkret avskaffande av Systembolagets säljmonopol.

Ett annat exempel är när Ulrika Karlsson (m) föreslår att man ska tillåta servering i restaurangernas rökområden i stället för att föreslå att rökförbudet avskaffas. Det är möjligt att det är fullt medvetet att man arbetar så här, att man försöker ta små steg i rätt riktning så att det inte märks lika tydligt att slutmålet är ett avskaffande av exempelvis Systembolagets monopol. Men det blir inte särskilt övertygande.

Men nu till de mer uppenbara dumheterna:

Där har vi Jessica Polfjärd (m) som vill ha en statlig myndighet till (sin hemstad?) Västerås eftersom det är en ”viktig symbolfråga” (ropen skalla, myndigheter åt alla!) och för att Västerås råkar vara ”en strategiskt bra ort att placera en myndighet i”, minsann.

Vi har motioner om fiskrens, vi har motioner om ”politisk mobbning” (talande nog skriven av vänsterpartisten Alice Åström), inrättandet av ett Regionalt Livsmedelscentrum, krav på att minska antalet skilsmässor som ett folkhälsopolitiskt mål, att göra 20-kronorssedeln till ett mynt, att tvinga alla kommuner att installera sprinklers i sina äldreboenden, användandet av EU-flaggan på offentliga byggnader, kampen mot snytbaggen, upptrappad kamp mot mördarsnigeln, en svensk rymdpolicy och erkännande av golf som friskvård (gissa vilket parti?).

Vad sägs för övrigt om ett byte av namn på Arlanda flygplats till Carl von Linné Airport? Han var ju trots allt ”sin tids främste botaniker”! Sinikka Bohlin (s) oroar sig över människors hälsa i Arktis, andra vill ha genuspedagoger (”jämställdhetscoacher”) i förskolan och skolan och verka för att det byggs fler träbroar. Annat som anses viktigt är byggandet av en kryssningskaj i Visby, förbud mot nollning/inspark, straffavgift till företag som saknar en jämställdhetsplan, inrättandet av en cykelsamordnare på nationell och regional nivå för att människor ska cykla mer och lite hederlig genysanalys på alla ekonomiska förslag.

Jag tror att vi slutar där för den här gången.