Fler poliser. Längre straff. Längre batonger. Det var ett mycket populistiskt jultal som statsministern höll i Stockholm i dag.

Detta handlar alltså bara om att straffa den som redan har begått brott, inte arbeta preventivt, inte söka orsakerna bakom brottsligheten. Sådant är för krångligt och går inte hem i stugorna. I stället väljer statsministern att mata reptilhjärnorna i väljarkåren med det folk brukar tro löser problemet: mer resurser till polisen.

Med fanns förstås även svepande ord om ”den organiserade brottsligheten”. Någon som vet exakt vad som avses med detta i Sverige? Det känns alltmer som ett samlingsnamn för ett abstrakt hot för att motivera ökade polisiära befogenheter.

Inte ett ord om rättssäkerhet och integritet i talet. Men det hade ingen heller väntat sig från den regeringschef som driver Sverige mot en framtid som övervakningsstat.