Bara var tredje svensk känner till att det är val till Europaparlamentet i år. Det kan tyckas vara en skrämmande siffra, men tittar man på valdeltagandet i de senaste EU-valen är det faktiskt bara drygt en tredjedel som har röstat. Knappt 38 procent röstade 2004.

Detta kan förstås skyllas på folks allmänna okunnighet. Människor vet inte hur mycket deras liv faktiskt påverkas av beslut i EU eller bryr sig helt enkelt inte. Å andra sidan faller skulden lika mycket på gammelmedia, som bara riktar strålkastarljuset mot EU när det är val eller toppmöten (eller någon kris).

Det är väldigt, väldigt tyst om EU i svensk press. Sådana här skandaler, exempelvis, borde uppmärksammas på bästa sändningstid i svensk TV och bli förstasidor hos både morgon- och kvällspress. Journalisterna hade förvandlats till dreglande hundar om det hade inträffar i Sverige. Nu tigs det bara ihjäl. Margot Wallströms pinsamma framträdande gällande Irlands nej till Lissabonfördraget är ett annat exempel som bara har lyfts fram i bloggosfären. Bryr sig inte gammelmedia? Är de rädda för att framstå som EU-bashare? Eller menar de helt enkelt att folk är så ointresserade att det är som att tala för döva öron?

Kanske skulle sådana här nyheter bara ytterligare sänka valdeltagandet. Men om informationen om vad som pågår i EU förbättrades, skulle politikerna i alla fall inte kunna skylla på människors okunskap om allt fler väljer att inte gå till valurnorna.