Kvällens Dokument utifrån, dokumentären Superdebt, handlade om USA:s rekordstora och fortsatt skenande statsskuld. Skulden har växt från 5,6 biljoner år 2000 till 9,7 biljoner 2008. Det är ofattbara summor vi pratar om.

Samtidigt klättrar Kina på den ekonomiska rankingen och är nu världens tredje största ekonomi efter USA och Japan. Den enorma välståndsökningen sedan Deng Xiaopings reformer 1978 har inneburit att 300 miljoner kineser har lyfts ur fattigdom och ekonomin 70-faldigats. Kina har en valutareserv på 1 biljon dollar och världens största handelsöverskott.

”Om Kinas ekonomi fortsätter att växa i samma takt som under de senaste 20 åren och USA:s ekonomi likaså, kommer Kina att passera USA om 20 år. Det är inte en frågan om ifall det sker utan när”, säger Tim Condon, chef för Asienavdelningen vid ING Groep NV i Singapore.

Även Kina drabbas förstås av finanskrisen. Ett stimulanspaket på 4 biljoner yuan (ungefär lika mycket i kronor) klubbades i november. Stora investeringar i bland annat infrastruktur ska skapa jobb. Tillväxten avtar i Kina men var, till skillnad från nära nog nolltillväxt i väst, 6,8 procent under sista kvartalet 2008.

För USA kommer det att bli värre innan det kan bli bättre. Inte nog med att landet befinner sig i recession, den nye presidenten har enorma förväntningar på sig. Och de handlar inte om en lägre statsskuld.