Barack Obama har sedan tidigare gett order om att Guantánamo ska stängas. Nu är det även klart att begreppet ”fientligt stridande” avskaffas som grund för att hålla misstänkta terrorister fängslade. Den nye presidenten har inte legat på latsidan i sin strävan att ta steg bort från George W Bushs eländiga politik.

Jag är lite överraskad. Jag trodde att Obama skulle gå lite försiktigare fram. Men hans lista av löften är lång och uppenbarligen vill ha inte sitta fast i startblocken utan komma igång så fort som möjligt. Det är oerhört positivt att USA rör sig bort från den juridiska gråzon som skapades av Bushadministrationen i kriget mot terrorismen.

Förhoppningsvis är tiden med extraordinary rendition över. Förhoppningsvis ser vi nu en administration som inte kommer att spotta på rättsstaten.