Mona Sahlin lyfter i opinionen, basunerar morgon– och kvällspress. Eller hennes parti i alla fall. Förtroendet för Sahlin själv är kvar i botten.

Partisekreterare Baylan försöker slå klyschrekord när han hävdar att sossarna ”har en politik för jobb och [Alliansen] har en politik för klyftor”.

Oppositionen har nu ett försprång på 4,4 procentenheter. Men vi ska komma ihåg en sak: mätningen kommer från Demoskop och de var tillsammans med Skop det opinionsföretag som hade störst avvikelser i sina mätningar inför Europaparlamentsvalet. Vi bör därför invänta resultat från fler opinionsinstitut innan vi drar några som helst slutsatser av denna undersökning.

Intressant är att Sverigedemokraterna i ännu en mätning hamnar på över fyra procent. Jag tror inte att de kommer att komma in i riksdagen 2010, men de kan mycket väl hamna på över tre procent. Och om de nu skulle komma in, visst skulle det göra det parlamentariska läget (som gått från låst till igenmurat de senaste åren på grund av blockpolitikens cementering) betydligt mer intressant? Så mycket får man i alla fall ge dem ifall olyckan är framme…