I dag, den 1 november, försvinner det svenska apoteksmonopolet. Från och med nu kommer receptfria produkter att kunna köpas lite varstans, inte bara i butiker med grön Apoteket-logga. Stegvis kommer det att bli möjligt att handla receptfria läkemedel på både ICA, Coop och Statoil.

Någon fullständig avmonopolisering i bästa anda är det emellertid inte tal om. Staten behåller runt hälften av apoteken under Apoteket-franchisen och det finns regleringar kring hur nya aktörer får agera på landsbygden – trots att socialministern hävdat att det faktiskt lär bli fler apotek i glesbygd än tidigare ska det alltså regleras.

Apoteksmonopolet har varit en märklig företeelse. Jag kan rent logiskt förstå argumenten bakom Systembolagets detaljhandelsmonopol. Det finns där, med dålig tillgänglighet och förskräckliga priser, för att vi ska dricka mindre. Fanns då Apoteksmonopolet för att vi skulle bli mindre sjuka…? Eller inte orka gå och köpa medicin? Det har varit ett rubbat system som inneburit usel tillgänglighet och dålig service. Tack, Alliansen, för att ni tog bort det.

Ännu ett statligt monopol går alltså i graven. Vilket står näst på tur? Det är inte lätt att veta. Alliansen har exempelvis inte visat minsta intresse för att röra Systembolagets detaljhandelsmonopol, vilket gör att vi tills vidare får fortsätta att finna oss i att bli behandlade som mindre vetande när vi handlar alkohol.

Monopolet försvinner visserligen, men staten
behåller ungefär hälften av alla apotek.