Normalt brukar huvudmotståndaren för de borgerliga partierna vara Socialdemokraterna. Det är mot detta parti krutet brukar användas i en valrörelse. Samtidigt har man kunnat skrämma lite med kommunistspöket Vänsterpartiet. Denna gång finns det skäl att göra annorlunda.

Socialdemokraterna kommer inte att göra ett kanonval med Mona Sahlin som partiledare. Partiet har legat konstant kring 35 procent i opinionen det senaste året – och så fort Sahlin öppnar munnen och preciserar sina förslag, vänder vinden till regeringens fördel. Det är osannolikt att det blir särskilt mycket högre siffror än dessa 35 procent i valet i höst för Socialdemokraternas del. Samtidigt ligger Vänsterpartiet stabilt kring mellan 5 och 6 procent i de flesta mätningar.

Huvudskälet till att Alliansen får stryk i samtliga opinionsmätningar stavas i stället Miljöpartiet. Detta parti lyfter till osannolika 13,5 procent i den senaste United Minds-mätningen. Det är en rekordnotering för partiet, men det är inte förvånande givet hur opinionstendensen har sett ut för partiet den senaste tiden. Ett valresultat på över 10 procent förefaller plötsligt högst rimligt. Det finns två viktiga anledningar till att Miljöpartiet går som tåget just nu. Dels bidrar den allmänna klimatalarmistiska konsensusen i svenska medier – på nyheterna och i specialprogram på TV, på nyhetsplats i morgon- och kvällspressen samt även i radio – att sätta fokus på miljöfrågorna och efterfråga radikala lösningar på påstådda problem. Klimatalarmismen är i dag lika central för Miljöpartiet som klasshatet är för socialister eller antisemitismen för nazister. En annan och förmodligen ännu viktigare förklaring, är den fullständiga frånvaron av granskning. Medan övriga partier och politiker granskas, faller ingen skugga över Maria Wetterstrand och Peter Eriksson. Vem kan kritisera någon som bara vill rädda världen? Det vore ju så 90-tal.

Miljöpartiet kan bli valets stora vinnare. De kan bli vad Vänsterpartiet och Kristdemokraterna blev 1998, Folkpartiet 2002 och Moderaterna 2006. Och då kommer Alliansen med all sannolikhet att förlora regeringsmakten. Ett råd till Alliansens företrädare är således att lusläsa Miljöpartiets förslag, skriva debattartiklar och i debatt efter debatt lyfta fram Miljöpartiet som den rödgröna oppositionens svarta får. Partiet som hotar arbetslinjen och därmed välfärden. För om man ska vara ärlig, är ju partiet helt och hållet tossigt. Frågan är bara hur många som känner till det.