Kristdemokraterna på Gotland vill komplettera den existerande sexualundervisningen i kommunens skolor med inslag av återhållsamhet.

”Heterosexualitet verkar inte vara det normala längre, det pratas om alla varianter” suckar kommunfullmäktigeledamoten Yngve Andersson. Det är alltså här skon klämmer. Den heterosexuella kärnfamiljen hotas, det pliktskyldiga 15-minutersvaniljsexet på lördagen hotas av allehanda sexuell uppfinningsrikedom. Men han har förstås fel. Heterosexualitet är fortfarande normen för oss alla att följa. Den heterosexuella tvåsamheten är norm, i dag ackompanjerad av en homosexuell tvåsamhet. Sex inom äktenskapet är norm, swingersliknande sidorelationer är det inte. Sex utan pornografi eller andra hjälpmedel är norm, sex med dylika kryddor/hjälpmedel är det inte. Sex ska också ske inom samma generation för att inte väcka misstänksamhet och/eller anstöt hos omgivningen. Och, om vi sträcker oss från sex allena till förhållanden i vidare mening, gäller det faktiskt även mellan personer med samma etnicitet. Misstänksamheten mot män som gifter sig med kvinnor från Asien har avhandlats på bloggen tidigare.

Sexualundervisning ska baseras på kunskap, inte moralpredikningar. Det ska varken förespråkas avhållsamhet eller tidig debut. Kristdemokraterna ser emellertid själva förekomsten av sexualundervisning som ett slags uppmaning eller inbjudan till att ha sex. Ur det perspektivet kan jag förstå varför de vill lära ut avhållsamhet som alternativ för unga. Men det är inte bättre än att lära ut att unga ska ha sex tidigt. I tonåren är det i dag en oerhörd press på unga att få debuten avklarad. Inte minst killar ljuger om sin debut för att inte framstå som losers. Denna press har ersatt pressen att inte ha sex före äktenskapet, som vi sett historiskt i både Sverige och många andra religiöst färgade länder. Ingendera är bra.

Jag lägger inget omdöme i människors sexliv. Så länge det sker mellan samtyckande parter är tidig debut, avhållsamhet, homo-, hetero-, bi-, grupp, S/M-sex eller vad människor nu vill hitta på helt OK. Om sexualundervisningen ska syfta till någonting, är det att ge ungdomar grundläggande kunskaper i sexuellt samliv samt söka ge dem råg i ryggen att följa sin egen vilja och stå emot kompisars eller andras tryck – vad detta tryck än må bestå i. Här har emellertid föräldrarna det största ansvaret. Stötta era barn, skapa en dialog och finns till för dem när de behöver det och ni ska se att ni slipper skylla några problem på ”samhället” eller porren framöver.