Jag var övertygad om att helsidesannonsen i dagens DN var satir. Kanske gjord av Skattebetalarnas förening, Timbro eller Svenskt Näringsliv för att travestera de rödgrönas syn på förhållandet mellan stat, medborgare och inkomstskatter. Först var den rolig, men sedan blev den lite väl uppenbar. Killen verkar ju förespråka ett nordkoreansk syskonsamhälle. Sug på följande (det handlar alltså om det hemska i skattesänkningar):

”Hur har vi då hamnat i denna situation, där allt fler, tvärtemot sin egen vilja, tvingas till horribel ansvarsbörda?” […]

”Vi tjänar in våra löner var och en, därefter betalar vi skatt, men låt oss inte glömma följande; pengarnas ursprung är den svenska Riksbanken, och pengarnas förvaltare är ingen annan än den svenska staten. Vi medborgare får behålla en del för egen konsumtion – det är rimligt och det är generöst – men som det heter: ’Mycket vill ha mer’.” […]

”Det så kallade ’jobbskatteavdraget’ gynnar i huvudsak dem som tjänar med än 19 200 kronor i månaden! I många fall har människor fått en hel månadslön per år i skattesänkning (läs subvention) av den svenska staten! Det är lätt att föreställa sig den beslutsvånda detta måste innebära för den som inte är van att hantera pengar, och hur lätt det är att halka in på en osund bana av lyxkonsumtion.” […]

”Marginalskatten ger i sin rättvisesträvan en glimt av den svenska folksjälens innersta väsen. Den gamla bruksmentaliteten är en tradition att värna. Låt staten avgöra vilken inkomstnivå som gör minst skada för din personlighet.”

Och så där håller det på (hela texten finns här).

Men det är tydligen inte satir. Sajten Skattehöjning.nu existerar. Och Mats Roslin själv åker tydligen land och rike runt och debatterar. Han tycker verkligen så här. Även om Roslin är extremvarianten av högskattestatens ivriga försvarare (och har sällskap av Ohly, Esbati & c/o) visar hans galna inlägg på den fundamentala skillnaden mellan vänster och höger i svensk politik. Synen på varifrån skattepengarna ursprungligen kommer (från staten/Riksbanken eller från våra gemensamt hoparbetade arbetstimmar, 40 i veckan) utgör en skiljelinje mellan de rödgröna och Alliansen. Högskattesamhället ska bestå därför att människor inte bör betros att hantera sina egna intjänade slantar, är argumentet. Dessa idéer kan komma att bollas på finansdepartementet så snart som i höst.

Uppdatering: Enligt ett tips i kommentarerna framgår att detta är en av Skattebetalarnas kampanjer. Som först misstänkt alltså. En helsidesannons i både DN och SvD kostar förstås en del… Det var väl för väl ändå. Fast att man över huvud taget funderar över om det är fejk eller ej säger en del om det politiska klimatet i Sverige. Kommunisten Ali Esbati har ju faktiskt skrivit i stort sett samma sak. På fullt allvar. Och den gode Gidehag mörkar skickligt på sin blogg… 🙂