Grekland har festat färdigt. Landet är ekonomiskt fallfärdigt, får krislån och tvingas till stora besparingar för att hålla sig över ytan. Folkets reaktion? ”Vi demonstrerar!”

Två dagars generalstrejk är utlyst i Grekland. Färjetrafik, flyg och busstrafik kommer att stå stilla. Det är förståeligt att folk är upprörda över hur illa landet har skötts. Men det är skrattretande att de protesterar när landets ledning nu försöker göra någonting åt problemen. Grekerna själva förstår tydligen inte vilka stora, och på sikt ohållbara, privilegier de har haft.

Politikers ovilja att berätta för medborgarna hur illa läget är går igen i många länder. I Grekland har politiker friserat landets ekonomi för att få gå in i eurosamarbetet (som om det har hjälpt Grekland…) och hålla folk på gott humör. I Storbritannien talar ingen av valets huvudpersoner Gordon Brown, David Cameron eller Nick Clegg särskilt mycket om det stålbad som väntar britterna. Oavsett vinnare. Man kan inte gå till val på sådant. Det är således en alldeles för rosenskimrande bild av verkligheten som de tre kandidaterna går till val på, vilket riskerar en jobbig svekdebatt för den som slutligen får tar över nycklarna till 10 Downing Street. Det är ju inte så jäkla smart det heller.