Opinionsmätningarna duggar tätt och ges, trots att de ofta inte ens är statistiskt säkerställda, oerhört stor uppmärksamhet. Det är valår och både politiker och allehanda tyckare tar första bästa chans att leta trender i väljaropinionen.

SCB:s stora valundersökning brukar till skillnad från Skop, Demoskop och allsköns tramsmätningar peka i rätt riktning. Där har den rödgröna oppositionen ett lika stabilt övertag på regeringen som den haft tidigare under mandatperioden. Den ger inte Moderaterna osannolika 34 procent och Socialdemokraterna 29. Sådana siffror kommer helt enkelt inte bli verklighet, det är därför fånigt att utgå från dem bara för att lyckas fantisera ihop en alliansseger. Det finns vissa tveksamheter även kring SCB:s mätning, som ett ovanligt stort bortfall, men i mina ögon bekräftar den bilden av Moderaterna som en dopad opinionsballong i de tidigare mätningarna där Reinfeldts parti seglat förbi Socialdemokraterna.

Sverige är det land som har klarat den ekonomiska krisen bäst av alla EU-länder. Vanliga löntagare har fått 1 500 kronor mer att röra sig med varje månad, vilket är historiskt. Sådant borde gynna den sittande regeringen. Oppositionen går dessutom till val på skattehöjningar i ett läge där sådana, till skillnad från i övriga EU, inte alls är nödvändiga. Men väljarna är inte logiska. Riksdagsval handlar om känslor, inte fakta. Många bestämmer sig först på valdagen, vilket gör att även dagsformen avgör. ”Svenska folket gillar inte regeringens politik som gett utslagning och ökade klyftor”, analyserar Ibrahim Baylan (S) SCB:s mätning. Märkligt att svenska folket gillade denna politik förra veckan… Dock ska denna mätning inte underskattas då den kan ge oppositionen vind i seglen in i valrörelsen.

Jag har sagt hela tiden att utgångsläget är att oppositionen vinner valet i höst. Om Alliansen sitter kvar bör det betraktas som en överraskning, en liten skräll. Hur en eventuell borgerlig valförlust ska analyseras är förstås alldeles för tidigt att säga något om. Men jag tror absolut inte att Reinfeldt & Schlingmann kommer att anse att en förlust för Alliansen berodde på att de inte bedrev tillräckligt borgerlig politik, att de svikit sitt liberala arv. Inte när den regering som folket vill se i stället består av sossar, miljömuppar och kommunister. Då riskerar analysen snarare bli att Alliansen inte var tillräckligt vänster för att väljas om. Det enda som kan förhindra en sådan analys är att Folkpartiet och Centerpartiet börjar vinna väljare. Då kanske Reinfeldt rent av kan sitta kvar som statsminister.