Nattens drabbning blev den bästa hittills. Det var tre perioder intensiv hockey från två spelskickliga och fysiska lag. Spel som böljar fram och tillbaka. Och så en förlängning på det. Flyers fick genomgå två videogranskningar, varav en i förlängning. Det är så här en final ska se ut, även om det sliter på nerverna.

”[Underläge] 0-2 är lugnt för vår del”, säger Flyers coach Peter Laviolette. Han vet vad laget kan och är ”100 procent säker” på att de kan vinna trots underläge. I natt vann de äntligen. Det kändes som en rättvis seger och var också ett bevis för att hemmaplan faktiskt gör skillnad i slutspelet. Vi har nu tre matcher med uddamålssegrar, varav en avgjord i förlängning.

Det var många som var riktigt bra i natt. Emellertid fortsätter lagens stora offensiva stjärnor att ha det svårt. I natt gjorde Kane och Briere mål, men i övrigt var det lagens lite mindre namnkunniga grabbar som klev fram. Ville Leino, som plockades upp från Detroit för en spottstyver, har växt till en verklig gigant i slutspelet. Philadelphias Jeff Carter, som gjorde 46 mål i fjol och 33 i år, såg däremot otajmad ut i natt, stod för många felpass och farliga turn overs och hade svårt att hålla sig på fötterna. Signifikant är väl att hans klubba styrde in ett av Chicagos mål. Bägge lagens förstakedjor har varit långt ifrån bra. Det är då det spelar roll vilket djup truppen har.

Det nattens seger framför allt gör är förstås att hålla liv i finalserien. 0-3 i matcher och detta hade varit över. Nu är det match igen. Dock ska sägas att Chicago, som varit strålande på bortais hela slutspelet, var bra i natt. Riktigt bra. Målvakten Antti Niemi vann målvaktskampen åter igen. Att Philadelphia ändå lyckades göra fyra mål (och ett bortdömt) på honom är uppmuntrande. Känslan är dock att Flyers får kämpa mycket hårdare för varje mål medan Blackhawks i princip ser ut att kunna göra mål lite när de vill/behöver, inte sällan på långskott. Efter att Philadelphia legat på som mest för 2-0, med en jättemiss av Mike Richards i numerärt överläge, sköt Chicago plötsligt 1-1. Även 3-2 kändes i början av tredje som ett enda stort ”inte nu igen…”. Det gick vägen ändå den här gången.

Räkna med en minst lika tuff batalj på fredag. Även det är en must win för Flyers.