De rödgröna presenterar sin ”politik för jobben” på DN Debatt. Det är en minst sagt ynklig läsning. De berättar vad de vill göra – men inte hur det ska finansieras (läs hur mycket skatten ska höjas för oss alla).

Och oppositionens övertro på att fler utbildningsplatser löser framtida konkurrensproblem bara fortsätter. Om inte kvaliteten på utbildningarna samtidigt höjs, spelar det ingen roll hur många som vidareutbildar sig.

Problemet är att varken Alliansen eller oppositionen vill göra något åt de stora grundläggande problemen på arbetsmarknaden. Moderaterna försvarar den svenska modellen, endast Centerpartiet och Folkpartiet vill ha förändringar som märks. Och de lär få svårt att välta Moderaterna i den frågan efter en eventuell valseger. Oppositionen, å sin sida, vill göra det ännu mer riskabelt att anställa.

De rödgröna har låtit Novus opinion fråga svenska folket om en skattesänkning gör att de arbetar mer, mindre eller lika mycket. Nästan 9 av 10 svarade att de skulle arbeta lika mycket. Detta tycker alltså oppositionen är ett argument mot att människor ska få sänkt skatt. De har över huvud taget inte begripit att skattesänkningar är bra därför att det är en frihetsfråga, en fråga om frihet från politiken. Visserligen har regeringen bäddat för detta genom att endast argumentera för skattesänkningar utifrån ett jobbperspektiv. Värderingarna bakom, skälen till att det alltid är rätt att låta människor behålla mer av sina egna intjänade pengar, kommer bort längs vägen om allt bara handlar om sysselsättningsskapande åtgärder och inte relationen individ-stat. För detta bär firma Reinfeldt & Borg ett stort ansvar. Det kan bli en märklig skattedebatt i valrörelsen. I princip värderingsfri. Men det är väl så Reinfeldt vill ha den.