Moderaterna är större än Socialdemokraterna i även den senaste opinionsmätningen. Detta är ingen vallokalsundersökning, inget valresultat. Men att mätning efter mätning visar att Moderaterna kan hamna runt 30 procent borde skrämma Socialdemokraterna en aning. Partiet kammade inte ens hem 35 procent i valet 2006 och riskerar nu att göra ett ännu sämre val med Mona Sahlin som partiledare. Det är nästan som om hela rörelsen väntar på hennes fall för att kunna ladda om inför valet 2014. Kanske har även sossarna själva vett att inse att Mona Sahlin som statsminister är en särdeles dålig idé.

Som det ser ut riskerar vi att få en regering som fullständigt domineras av Moderaterna. Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna krälar alla kring 5 procent. Ett sådant valresultat skulle betyda ännu fler moderata ministerposter. Förr om åren hade det varit en önskesituation, i dag är det snarare tvärtom. En valspurt bland småpartierna kan förhoppningsvis jämna ut mandatfördelningen något.

Sedan har vi den osäkra komponenten Sverigedemokraterna, som jag fortfarande har väldigt svårt att föreställa mig ta plats i den lagstiftande församlingen. I rent underhållningssyfte vore det spännande om de faktiskt lyckades komma in i riksdagen.

Det kommer att bli ett jämnt val. Allt vi egentligen vet är att det kommer att bli underhållande att se förloraren och outhärdligt att se vinnaren. Oavsett valutgång.