För allmänborgerliga väljare förefaller tre utfall i valet vara de bästa tänkbara: Alliansen vinner en majoritet i riksdagen. Moderaterna blir största parti. Sverigedemokraterna hålls utanför den beslutande församlingen. Alla tre är inom räckhåll.

Som väntat har de mindre borgerliga partierna börjat röra på sig i opinionen. Centerpartiet, som i vissa mätningar endast haft en halv procent till godo på den elaka fyraprocentsspärren, har stärkts mätning för mätning och får i senaste Sifo faktiskt 6,7 procent, nu bara en halv procent bakom Folkpartiet. Även Folkpartiet ser ut att kunna nå ett hyfsat valresultat. Partiet har legat tryggt över sju procent länge och väl nu. Chansen att bli tredje största parti finns där. Samtidigt verkar Kristdemokraterna inte längre behöva oroa sig särskilt mycket över att ramla ur riksdagen – jag tror att de kommer att sluta en bit över fem procent när de flesta röster är räknade om två veckor. Med en bra valspurt kan de rent av klättra över sex.

Det är viktigt att Moderaterna inte blir alldeles för dominanta inom Alliansen. Det finns inget egenvärde i att (M) blir största parti – annat än att det skulle svida något oerhört för Socialdemokraterna. Ett stort moderatparti är ett kaxigt moderatparti. Med den svängning som partiet har tagit under Reinfeldts ledning är det snarast negativt för borgerligheten och Sverige. Läget är knivigt – Alliansen behöver ett starkt moderatparti för en valseger men en jämnare mandatfördelning inbördes för en rimligare politik.

I övrigt ger mätning efter mätning överlag goda nyheter. Vänsterpartiet har, förutom i DN/Synovates senaste mätning där partiet får 7,5 procent, krälat runt 5,5 procent under hela året. Högre än så ska inte ett extremistiskt ytterlighetsparti på vänsterkanten nå. Faran heter i stället Miljöpartiet, som har lyckats få en snällhetsprofil att sätta sig i folks medvetande. Hur många är införstådda med partiets utpräglade tillväxtskepsis? Hur många känner till partiets upprepade ställningstaganden mot det moderna samhället, av vars frön partiet vill skörda frukterna för att ha råd med allt från friår till utbyggd kollektivtrafik? Miljöpartiet är inget ekologiskt mysparti, det är ett rödgrönt hot med extrema och flummiga åsikter i för samhället helt avgörande frågor. Ett sådant parti ska inte regera.

Avslutningsvis: övriga partier. Jag har egentligen inget emot att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen så länge något av blocken får egen majoritet. SD i riksdagen skulle vara en knäpp på näsan för de etablerade partierna, som häpnadsväckande nog försöker utmåla ett nytt riksdagsparti som ett hot mot demokratin. Vid händelse av att inget av blocken når över 50 procent är båda benägna att söka stöd över blockgränserna. Det är dock svårt att tänka sig (C) eller (FP) svika Alliansen och regera tillsammans med Mona Sahlin och Lars Ohly. På de rödgrönas valmanifest! Skulle inte tro det.

Troligare är då att Miljöpartiet stöder Alliansen mot att de får igenom ett antal miljökrav. Detta begriper nog Sahlin också. Hennes enda möjlighet att regera är att vinna en majoritet.