Som väntat kommer Lars Ohly inte ställa upp för omval när Vänsterpartiet nästa år ska välja ny partiledare. Efter att Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och senast också Hans Linde alla anmält sin kandidatur hade Ohly inte mycket till val – om han nu inte föredragit att bli förnedrad på V-kongressen. Så han lämnar.

Lars Ohly har beskrivits som ett sänke för sitt parti. Det är sant att han under hela partiledarskapet sedan 2004 har åtnjutit låga popularitets- och förtroendesiffror från väljarna. Men det är nog i högre grad politiken som väljarna har reagerat negativt på än Ohly som person. Som politiker är han nämligen skicklig – Ohly har nog aldrig gjort bort sig i en debatt och han ger ett mer rättframt intryck än de flesta andra partiledare, vilket åtminstone vunnit min respekt. Vänsterpartiet har dock under hans ledning envisats med att lägga fantasiförslag och drömma sig tillbaka till svunna tider.

Det är politisk transfersäsong just nu. Juholt har tillträtt för S, Fridolin och Romson för MP. Maud Olofsson avgår i höst för C. Och vid nästa års kongress kommer alltså även V att välja ny partiordförande. Därtill är KD:s Göran Hägglund ifrågasatt av sina egna och lär näppeligen leda partiet i valet 2014.

Kvar sitter Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund i sina respektive partier, tämligen trygga. Men så händer heller inget positivt i Moderaterna och Folkpartiet för närvarande.