I dag var det Anders W Jonssons tur att på DN Debatt redovisa vilken väg han vill leda Centerpartiet på om han blir vald till ny ordförande i september. Sedan tidigare har Anna-Karin Hatt och Annie Lööf skrivit om sina respektive visioner för partiet och Sverige.

Alla tre säger sig vilja öka friheten för människor. Även om Annie Lööf har ett bredare anslag är det tydligt att även hon fokuserar på plånboksfrågorna. Detta är ett problem som gäller hela regeringen. Alliansen tror att frihetsbegreppet ryms i plånboken, att det enda sättet att ge människor större frihet är att sänka skatten några kronor. De missar därmed begreppets sociala dimensioner.

När ska borgerliga politiker våga tala om rätten att få bestämma över barn och familj utan politiska pekpinnar? Endast Kristdemokraterna har lyft denna fråga, men de är helt marginaliserade i dag och gick med på den jämställdhetsbonus som Alliansen införde (tvång light). Sedan dess: tystnad.

När ska borgerliga politiker våga prata om vikten av ett rättssäkert samhälle? Ingen borgerlig politiker har tagit bladet från munnen när det gäller rättsskandalerna Ulf Larsson, Thomas Quick och nu de terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza (intervju)och Mohammed Alzery. Anmärkningsvärt är också att medias ansträngningar för att få ett svar från ansvariga politiker är mer begränsade i dessa fall än när en politisk företrädare slarvat med kvitton eller druckit ett glas för mycket.

I princip ingen borgerlig politiker vågar ta i frihetsfrågor som rör kroppslig autonomi, vår rätt att faktiskt få bestämma över våra egna kroppar. Här är Alliansen snarast mer repressiv och mer antifrihetlig än den rödgröna oppositionen. Lägg därtill viljan att ständigt ge EU mer makt på svenska folkets bekostnad och att steg för steg, så långsamt att det inte riktigt märks eller fångas upp av journalisterna, bygga ut övervakningsstaten.

Alla dessa frågor borde en frihetlig centerledare kunna belysa och problematisera. Det kommer dock inte att ske, oavsett vilken av de tre kandidaterna som blir vald. Diskussionen lär i stället hamna på när det femte jobbskatteavdraget ska införas. Det är så långt Alliansens syn på frihet sträcker sig.

Ekonomisk frihet är viktig, att kunna leva på sin lön väldigt grundläggande. Men diskussionen om frihet för medborgarna måste lyftas betydligt högre än så om den ska bli relevant.