Samtidigt som DN fortsätter sin Insidanserie om cannabis dimper nyheten om att cannabis för medicinskt bruk kan bli tillåtet i Sverige ned. Läkemedelsverket uppges vara nära att godkänna en munsprej med marijuanasubstans riktad till ms-patienter.

Sedan tidigare är sprejen, som inte ger något rus och som i Sverige skulle kräva tydliga tillstånd, godkänd i bland annat Storbritannien. Även i vissa amerikanska delstater är det lagligt med cannabis för medicinskt bruk.

Oavsett om det lindrar värk för svårt sjuka människor finns det säkerligen benhårda motståndare. Inkörsportar, ni vet. Signaler om att politikerna släpper på kontrollen. Kritiken lär inte vänta på sig. Thomas Lundqvist är förmodligen en av de kritiska.

Om nu sprejen tillåts – är det första steget mot en uppluckring av den svenska nolltoleranspolitiken eller bara ett extremt undantag? I vilket fall är ms-patienterna de stora vinnarna. Sjukvårdens uppgift torde trots allt vara att bota och lindra.