Liberala ungdomsförbundet, LUF, har beslutat om språkkrav och krav på kunskap om den svenska grundlagen för den som söker medborgarskap. Därför tyckte P4 Sjuhärad att det var lämpligt att LUF-ordföranden i Borås, Mona Hammoud, själv skulle få några frågor direkt relaterade till de krav som förbundet hon är en del av ställer på alla som vill bli svenska medborgare.

Det gick inget vidare för Mona (lite plågsamt är det att lyssna, men gör det ändå för all del). Hon lyckades inte ta ut satsdelarna i meningen ”Olle klappar hunden” (i vilken årskurs lärde vi oss det?) och kunde heller inte nämna någon av de svenska grundlagarna. Vad verb och substantiv är visste hon inte heller.

Precis som Expressen påpekar är hon knappast unik. Men det blir ändå lite fånigt när Mona Hammoud ser det som ett personligt angrepp och skäller på Sveriges Radios reportrar. Hon anser att språkkravet är ”lösningen på i princip allting”. Hon försöker så hårt att försvara språktestet, trots att det bara blir värre ju mer hon pratar. Hammoud har säkert en strålande karriär som trofast partipolitiker framför sig.

Det P4 Sjuhärad visade var hur trubbigt och dumt ett dylikt test är. Mona Hammoud kan både prata svenska och har lyckats bli ordförande i LUF Borås utan att veta ett dugg om vare sig grundlagar eller svensk grammatik.

Uppdatering: LUF:s förbundsordförande Adam Cwejman korrigerar vissa felaktigheter som Expressen och P4 Sjuhärad, och därmed också jag, har återgivit. Mina argument mot språktestet såsom varande ett trubbigt verktyg och ett populistiskt förslag kvarstår dock.