Det går knappast en dag utan att vi påminns om hur otroligt relevant Mattias Svenssons bok Glädjedödarna är i ett land som Sverige. Denna bok om förmynderiets historia visar tyvärr att det egentligen inte har hänt någonting i sak – det är bara samma folkhälsoargument mot nya ”faror”.

I går fick vi nämligen veta att ”fredagsmyset tär på hälsan”. Föräldrar köper alldeles för mycket godis och chips till sina barn, sägs det. Som vanligt är det läkare och forskare som vill lägga våra liv tillrätta.

”Det är dumt av föräldrarna att köpa hem sådant. Det är bättre med plockmat som nötter, oliver och ostar och att lära barnen att dricka vatten”, tycker Andreas Eenfeld. Vatten och nötter till fredagsunderhållningen – jo, man tackar! Näringsfysiologen Agneta Sjöberg menar att det viktiga med fredagsmyset är umgänget, ”inte att man sitter stilla framför tv:n och äter onyttigheter”. Hon föreslår grönsaker med dipp.

På dagens DN Debatt går två läkare och Gunnar Ågren, av alla olyckor, till storms mot förslaget med hemleverans av varor från Systembolaget. Det handlar om de gamla vanliga folkhälsoargumenten som vi har sett i 100 år, om inte mer. Förmynderiet börjar bli ganska tröttsamt.

Visst är det sant att många barn i dag får för mycket godis av sina föräldrar, och då inte bara på fredagskvällarna utan under hela veckan. Men jag vill inte att vare sig läkare, alkoholforskare eller näringsfysiologer ska komma med pekpinnar om vad våra barn ska och inte ska äta. Det måste trots allt vara upp till föräldrarna själva att avgöra vad som ska stå på vardagsrumsbordet varje fredag.

Alla läkare, näringsfysiologer, dietister, alkoholforskare och andra pekpinneidealister: ät ni er gurka med dipp, drick ert vatten, tryck i er de där oliverna på fredagskvällen. Vi andra kommer fortsätta att äta chips, dricka vår öl och äta vårt lösgodis.