När Sverige är för trist och tillrättalagt, när Kina är för omständigt och bökigt och när Storbritannien har förvandlats till världens mest övervakade land, är det skönt att Tyskland finns. Jag har visserligen varit där några gånger tidigare, men den gångna helgen var (pinsamt nog) mitt första besök i Berlin. För den historieintresserade finns förstås ett smörgåsbord av sevärdheter, men även den som gillar god mat, shopping eller kultur kan med fördel besöka den tyska huvudstaden.

Som turistland är Tyskland överlag mycket gemytligt. Folk är trevliga och hjälpsamma, det är lätt att hitta god husmanskost till bra priser och språket är både vackert, charmigt och lätt att förstå även för oss som inte läst tyska på många herrans år. Något som dock gör Tyskland till mer än bara ett trevligt turistland är inställningen till den sociala friheten, som nästan är den rakt motsatta jämfört med i Sverige. Den avslappnade inställningen till sex och alkohol kontrasterar förmynderiet och moralismen som präglar det svenska samhället.

Kanske är detta avslappnade kynne också en av många förklaringar till att Tyskland har valt att vara fullständigt öppet med sin svarta 1900-talshistoria – såväl nazism som öststatskommunism – i stället för att sopa något under mattan. Det är faktiskt ganska beundransvärt.

En liten tysk demonstration för yttrandefrihet i Kina.