Fredrik Reinfeldts nya moderater har stämma nu i helgen och ska anta ett nytt idéprogram – en text helt utan idéer.

I en intervju i DN berättar statsministern om sin vision för partiet. För en person med liberala principer, eller några priciper över huvud taget, är det skakande läsning. Vissa delar måste jag läsa två gånger för att inse att han faktiskt tycker så här. Det blir väldigt konkret att Moderaterna som parti är helt förlorat så länge det leds av Reinfeldt.

Enligt Reinfeldt är idéer ”exkluderande”. Att ”dela upp rätt från fel idéer” går emot hans tanke om pragmatism och lyssnande. Moderatledaren menar alltså i praktiken att det är fel att över huvud taget tycka saker av principiella skäl eftersom det kan innebära att någon som tycker annorlunda inte håller med. Och då vill ju den personen inte rösta på partiet. Han förtydligar detta ytterligare när han hävdar att målsättningen är att alla väljare ska kunna tänka sig att rösta på Moderaterna. Det är lite grand som att beskriva sitt parti som vatten. Alla dricker inte mjölk, öl eller te men i princip alla kan trycka i sig ett glas vatten.

Reinfeldt har fastnat för vissa begrepp. ”Ansvar” är ett. ”Samhällsbärande” ett annat. Och så ”pragmatism”. Han vill komma bort från idédebatten och i stället hålla alla dörrar öppna. Vädra ut all ideologisk förankring. Vilket väl är det som krävs om Moderaterna framöver ska kunna attrahera allt från sverigedemokrater till vänsterpartister vid valurnorna. Frågan är hur långt partiet kan gå i sin pragmatism. Ska vi ha en pragmatisk rättssäkerhet? Pragmatisk yttrandefrihet? Eller kanske ett pragmatiskt integritetsskydd?

Det de nya Moderaterna inte har förstått är att det ibland behövs principer för att stå emot de mest stolliga förslagen. En tydlig ideologisk idéförankring kan visserligen leda till stelbenthet men den kan också fungera som en skyddsmur mot fascistoid lagstiftning. Tyvärr visar Reinfeldt att vi inte kan vänta oss några principiella ställningstaganden från hans parti framöver. Vi måste snarare vara på vår vakt, ty i sin strävan efter att vara ett parti för alla kommer Moderaterna sannolikt att vara den drivande kraften bakom de flesta dumheter som föreslås och genomdrivs under de kommande åren.

Det finns alltså fler skäl än de Anne-Marie Pålsson anger för att lämna Moderaterna.