FN:s barnrättskommitté vill att Sverige går vidare med sin barnpornografilagstiftning och även förbjuder ljudinspelningar och texter om övergrepp på barn. Med tanke på att mangateckningar har klassats som barnporr och därmed förbjudits har det hela tiden varit en tidsfråga innan även skildringar av övergrepp i textform skulle komma på tal.

Inget av detta kommer förstås att stoppa verkliga övergrepp på barn. Inget av detta kommer att göra livet lättare för dem som redan drabbats av övergrepp av olika slag. Det är snarare ett övergrepp på yttrandefriheten och därmed på ett av fundamenten i vår demokrati.

Varför ser vi inte förslag på att förbjuda skildringar av alla övergrepp som sker i krig? De skildras i stället detaljerat på bästa sändningstid i TV, kvällstidningar frossar ofta och gärna i våld och död. Så fort det kommer till kombinationen barn/ungdomar+sex händer det något. Det är då förnuftet lämnar rummet. Det är då de riktigt bisarra förslagen läggs fram, de som helt saknar demokratisk förankring, de som går utanför det folk normalt skulle kunna tänka sig för att komma till bukt med ett problem.

Och vad värre är, ingen politiker vågar protestera. Ingen vill vara den som riskerar att utmålas som den rackaren som inte tar övergrepp mot försvarslösa barn på allvar. Justitieministern förklarade efter den beryktade mangadomen att frågan inte var prioriterad. Vansinnet tillåts därmed fortsätta.

Vi förväntas alltså inskränka demokratin – för barnens skull! Smaka på den.

Via Johanna Sjödin