Sverige är inte med i eurozonen. Det är en jäkla tur för oss. Men Fredrik Reinfeldt tycker ändå att Sverige ska vara med och betala för att rädda skvalpvalutan undan kollaps. Det blir ”inga applåder” i Bryssel annars, som statsministern själv uttrycker det. Ja, eller så kan Reinfeldt försöka inse att det är Sverige och svenska skattebetalare han representerar, inte byråkrater eller demokratiskt tveksamma toppolitiker i EU.

David Cameron sätter sig däremot på tvären. I alla fall lite grand. ”Enligt vår nya lagstiftning kan den brittiska regeringen inte ge ifrån sig makt till Bryssel utan att hålla en folkomröstning”, säger den brittiska premiärministern.

Kan Storbritannien månne bli det land som hindrar Frankrike och Tyskland från att tvinga alla 27 medlemmar till omfattande maktöverföring till EU? Hoppas kan man alltid i dessa mörka tider. Någon måste fanimej säga ifrån.