Mannen med den beryktade vita skåpbilen som ska ha vakat utanför skolor i Stockholmstrakten och försökt locka med barn existerar inte, hävdar polisen. Det hela förefaller vara en vandringssägen.

Jag kan förstå om polisen är trött på att få in anmälningar så fort det dyker upp en vit skåpbil någonstans. Det finns rätt många sådana i rörelse. Denna historia bör emellertid också ses i skenet av den eskalerande pedofilhysteri som råder i västvärlden, en hysteri som även drabbade tomten när ett växande antal skolor i Storbritannien började förbjuda traditionen med barn som sitter i tomtens knä och berättar vilka julklappar de vill ha. I Sverige ser vi föräldrar anmälas för övergrepp på sina barn helt utan grund därför att någon har missförstått en situation.

Vill vi lyfta diskussionen ytterligare ett snäpp handlar den om människors obefogade rädslor, något som säkerhetsföretag, experttyckare och vissa andra yrkesgrupper lever gott på. Det kan vara gott att påminna sig om att även förr i världen, innan kameraövervakningens och säkerhetsteaterns förlovade tid, levde människor och tog hand om sina barn. Med dagens enorma krav på trygghet och säkerhet från alla tänkbara och otänkbara hot är det svårt att förstå hur någon i tidigare generationer över huvud taget överlevde.