SVT-journalisten Hannes Råstam är död. Han avled efter en tids cancersjukdom.

Hannes Råstam gjorde på senare år flera uppmärksammade dokumentärer som alla blottade stora brister i det svenska rättsväsendet. Det var avslöjandet om hur barn intervjuats, häktats och förklarats skyldiga till bränderna i Falun på 1970-talet. Det var dokumentären om det så kallade ”fallet Ulf”, den incestdömde pappan som tack vare Råstams granskning fick resning och till slut friades från alla misstankar om att ha förgripit sig på sin dotter. Och så den största av dem alla, granskningen av hur en psykiskt sjuk person pumpades full med droger och erkände över 30 mord, varav åtta ledde till fällande domar i tingsrätten: fallet Thomas Quick.

Jag hade vissa sporadiska konversationer med Hannes Råstam i samband med att hans SVT-dokumentär om den påstådde seriemördaren Thomas Quick gick i TV (dokumentären i två delar kan ses på SVT Play). Han framstod för mig som en väldigt mjuk person som tog illa vid sig när okända människor hörde av sig med påhopp eller obefogad kritik. Mina bloggposter, som snarast var hyllningar till Råstams journalistiska gärning, värmde tydligen.

Råstam vann Guldspaden fem gånger och fick Stora journalistpriset tillsammans med Janne Josefsson 1998. 2005 belönades han med Lukas Bonniers Stora journalistpris för att han blottlade ”rättsmissbruk och missförhållanden”. Det var precis detta Råstam gjorde – och det handlade inte om gammal köttfärs på ICA.

Det är ett stor förlust att Hannes Råstam nu har gjort sin sista granskande dokumentär, sitt sista inslag om bristerna i den svenska rättssäkerheten. Vad som händer med den planerade boken om Thomas Quick återstår att se.

Råstam var en av få svenska journalister som jag verkligen respekterade och höll mycket högt. Dels för den integritet han visade, dels för att han så kompromisslöst tog ställning för utsatta och utnyttjade personer i fall som inte ger något stort erkännande från allmänheten (incestdömda pappor, dömda seriemördare).

Hannes Råstam blev 56 år.

Här kan du läsa Magasinet Filters reportage om Hannes Råstam.