Det amerikanska lägret på Guantánamo Bay på Kuba fyller tio år i dag. Fortfarande sitter enligt uppgift 171 fångar kvar i ett rättsligt vakuum. Ingen anklagelse, ingen rättegång.

Roland Poirier Martinsson gör i Sveriges Radio sitt bästa för att skyla över USA:s flagranta brott mot rättsstatens principer. Att inspektörer besökt lägret förringar inte det faktum att det är fel att spärra in människor i tio år utan anklagelse eller rättegång. George W Bush beskriver i sin bok Decision Points att fångarna har tillgång till både Koran och Harry Potter i arabisk översättning. Inget av detta gör emellertid hanteringen av fångarna mer rättssäker. Möjligheten att bevisa sin oskuld eller åtminstone få sin eventuella skuld prövad är minimal.

Poirier Martinsson har förmodligen rätt i att det är politiskt omöjligt att släppa fångarna. Barack Obama tvingades inse att löftet att stänga lägret inte gick att uppfylla. Frågan är vad det egentligen är för politiskt system USA har när utländska medborgare kan spärras in i ett annat land, men under amerikansk övervakning, utan anklagelse eller rättslig prövning och varje försök att lösa problemet närmast betraktas som landsförräderi. Vittnesmål om gripanden i både Irak och Afghanistan tyder på att många gripna endast varit på fel plats vid fel tillfälle – eller varit släkt med fel personer.

Drygt tio år har gått sedan attackerna på amerikansk mark den 11 september. Det var attacker som startade en rättlöshetens kedjereaktion i hela den demokratiska världen – med enorma övergrepp som följd. Även i Sverige. Frågan är hur vi någonsin ska kunna komma tillbaka till det samhälle vi hade den 10 september 2001.