I kvällens TV4Nyheterna berättades om en 19-årig kille som haft oralsex med sin drygt 13-åriga flickvän. Det var frivilligt från båda parter. Allt borde vara frid och fröjd. Men tjejens pappa läste sin dotters dagbok och polisanmälde händelsen. Skurken i detta drama är förstås pappan (snacka om att riskera att förlora sin dotters förtroende), men grundproblemet är lagstiftningen som kriminaliserar frivilligt sex.

19-åringen dömdes till samhällstjänst för sexuellt utnyttjande av barn och sexuellt övergrepp mot barn. I tio år kommer han att finnas i belastningsregistret som en person som begått sexuella övergrepp mot barn. Pedofilstämpeln kommer att finnas i hans panna. Chansen att få jobb har minskat betänkligt eftersom allt fler företag begär registerutdrag vid anställning. Och skulle någon få reda på hans bakgrund kan det spridas fort bland vänner och bekanta och trigga galenpannor att ge sig på honom. Man kan faktiskt säga att han offras på den korrekta sexualitetens altare.

Sedan 2005 räknas alla sexuella handlingar med ungdomar under 15 som övergrepp. Det är en skärpning av sexualbrottslagstiftningen som hejats fram inte minst av vänsterfeminister men som säkert applåderas lika mycket av sexualkonservativa krafter. Vi har dels sett en urgröpning av våldtäktsbegreppet, dels ett misstänkliggörande av ungdomars sexualitet.

Var myndighetsåldern för sexuella handlingar ska ligga kan diskuteras, men svensk lag måste ta hänsyn till frivilligheten i handlingarna. Detta måste vara avgörande när rätten ska bedöma om ett övergrepp har begåtts eller ej. Inte om ena parten är 13 eller 15 år. Att en tjej i övre tonåren blev friad efter att ha haft sex med en 14-årig pojke är emellertid värt att nämna.

Det aktuella fallet är inte det första och inte heller det sista. Vi har tidigare sett en 15-årig pojke dömas för sexuellt utnyttjande av sin 13-åriga flickvän trots att samlaget var frivilligt från båda parter. Både åklagare och advokater är kritiska mot lagen och de konsekvenser den får. Men sannolikheten för ett uppvaknande bland politikerna är tyvärr liten. Tvärtom går utvecklingen i motsatt, nymoralistisk, riktning med en allt större misstänksamhet mot ungas sexualitet och mot sex i allmänhet. Får vi en diskussion om krav på avhållsamhet härnäst?

Dessvärre lär det finnas skäl att återkomma i frågan fler gånger. Fler rättsfall kommer att dyka upp. Det betyder också att svenska politiker kommer att förstöra livet för fler unga människor.