# Aung San Suu Kyi in i parlamentet. Allt tyder på att fredspristagaren Aung San Suu Kyi har valts in i det burmesiska parlamentet. Det känns stort med tanke på att hon suttit i husarrest under så lång tid och varit helt isolerad från allt politiskt arbete. Frågan är dock hur mycket hon kommer att kunna påverka i realiteten. I valet stod endast 45 av de 600 parlamentsplatserna på spel. Det har ljusnat något i Burma på senare tid, men militären har inte riskerat makten. Att ha en maktlös Aung San Suu Kyi i parlamentet kan ge militärregimen legitimitet och få utlandet att lätta på sanktionerna.

# Rödgrön majoritet. En trend är tydlig i i väljaropinionen: Moderaterna tappar och Socialdemokraterna ökar. Nu är styrkeförhållandet på väg att normaliseras efter en tid av moderat hybris. Samtidigt ser det fortsatt tungt ut för både Kristdemokraterna och integritetssvikarna Centern.

En liten rödgrön majoritet i dag säger förstås ingenting. Med tanke på att den rödgröna oppositionen som mest ledde med 19,4 procentenheter inför valet 2010 och regeringen av statsvetare förklarades vara ”rökt” ska man vara minst sagt försiktig med några förutsägelser. Men helt klart är att Reinfeldt har fått en tuffare motståndare i Löfven och att svensk politik har blivit lite, men bara marginellt, intressantare.

# Tomhylsan lämnar. Det blev Sten Tolgfors som fick ta skulden för Sveriges vapenaffärer med Saudiarabien – affärer som varken regeringen eller Socialdemokraterna har något emot. Han är den femte ministern som lämnar Reinfeldts regering. Det blev inte fullt lika dramatiskt som tidigare, men för första gången kändes avgången befogad och skandalen reell. Tolgfors gjorde precis som Littorin och använde sina barn i sitt avgångstal. Tror de verkligen att folk ska tycka synd om dem?

# Sarkozy goes mad. Var det någon som skulle utnyttja Mohammed Merahs vansinnesdåd i den franska valrörelsen var det väl Nicolas Sarkozy. Han föreslår att resor ”bara för att indoktrineras i extremism eller terrorism” förbjuds. Han vill även förbjuda besök på islamistiska och extremistiska webbsidor. Och nu under brinnande valrörelse görs tillslag efter tillslag mot extremister i slöjförbudets land. Men fransmännens intresse för valet tycks inte ha ökat för det.