När jag först läste Aftonbladets artikel om Frida som inte har råd med mat, som stjäl toalettpapper på krogen och får panik när hon går in i en mataffär därför att hon har så lite pengar tänkte jag att detta bara var ännu en artikel i kvällspressen om Det Nya Kalla Sverige. Ännu en klassisk vänstervinklad historia. Kort sagt: ännu en person som gnäller om sin ekonomiska situation trots att hon inte har det sämre ställt än en genomsnittlig student eller fattigpensionär.

Men det har visat sig att det är värre än så. I Sveriges Radios dokumentär Ingen är vän med en fattig framkommer en rad saker som gör Fattiga Frida allt annat än fattig. Precis som Per Hagwall har visat stämmer hennes inkomstuppgifter inte över huvud taget. Man betalar inte 519 kronor per månad i TV-avgift – det är kvartalsavgiften. Ej heller återbetalar man 1 600 kronor i månaden till CSN om man har låg inkomst. Jag, som heltidsarbetar, betalar drygt 10 000 kronor per år till CSN. För den med liten eller ingen inkomst finns möjlighet att betala så lite som 3 000 kronor per år.

Och så till den största bomben: Fattiga Frida bor i en bostadsrätt. Hon har därmed betydligt mer pengar än vad jag har. Ändå gnäller hon. Hon söker jobb som barnprogramsledare i SVT i stället för realistiska arbeten inom kafé- och restaurangbranschen där det är lätt att få arbete. Och bor man i bostadsrätt har man tillgångar, vilket gör det självklart att man inte godkänns för ekonomiskt bistånd hos Socialtjänsten.

Jag blir så förbaskat trött på dessa trångsynta och egocentriska människor som snyftar ut i kvällspressen i hopp om att folk ska tycka synd om dem och, allra helst, ge dem pengar. Det är inte ett dugg synd om Fattiga Frida. Många 25-åringar kan bara drömma om att ha en egen bostadsrätt. Fråga alla som bor i andra- och tredjehand i Stockholmsområdet och får hoppa runt mellan olika lägenheter med några månaders mellanrum.

Och vad gäller Fattiga Fridas oförmåga att leva efter sina tillgångar kan vi se många exempel på studenter, pensionärer och sjukskrivna som lever på mindre pengar varje månad och klarar sig ändå. Jag har själv varit där.

SR-reportaget är journalistiskt undermåligt – och populistiskt. Det är en spegling av Sveriges Radio när det är som allra sämst. Någon borde fan avgå.