Breivik-rättegången i Oslo fortsätter och medias rapportering är nästan lika hysterisk nu som när den började.

Senaste nytt är att en mamma gråtandes ”flydde” ur ut rättssalen. Just de anhörigas reaktioner på det som sägs i rätten har varit mediernas fokus de senaste veckorna. Och visst är vittnesmål och obduktionsprotokoll jobbigaatt lyssna till om man är personligt berörd av tragedin. Men vad skiljer egentligen denna rättegång från en vanlig mordrättegång förutom att antalet berörda parter är fler?

Det är något med stora katastrofer som får medierna att gå i spinn och utmåla både offer och gärningsmän, när sådana finns, som exceptionella och unika. Omfattningen är unik, men förlusten av ett liv detsamma. Anhöriga till personer som omkom i tsunamin 2004 genomlevde samma sorts sorg som den som förlorat en nära person i en drunknings- eller smitningsolycka en helt vanlig dag på året. Sådana händelser som blir till notiser i lokaltidningen. Skillnaden är att många drabbades samtidigt i tsunamin och att hela samhället uppmärksammade deras sorg. Förmodligen fick de därför också bättre stöd och hjälp.

Samma logik gäller för anhöriga till Breiviks offer. Detta blir lite tröttsamt. Vi ska inte förringa anhörigas sorg och smärta, men vi har ett hundratal mord i Sverige varje år. Runt 3-400 självmord. Lägg därtill alla tragiska olyckor och sjukdomar som tar unga människors liv. Folk dör kort sagt hela tiden i alla möjliga tragiska sammanhang – och anhörigas sorg är lika tung oavsett om döden sker tillsammans med många andra eller inte.

Människor som dör i grupp är dock lite mer speciella än andra – om vi ska tro mediernas rapportering.