TV-avgiften har varit hårt kritiserad under mycket lång tid. De psykoinfantila reklamfilmerna har inte direkt gjort folk mindre förbannade.

Nu föreslår Public service-kommittén att TV-avgiften ersätts med en avgift på skattsedeln. Därmed blir den jämförbar med begravningsavgiften och ingen kan undkomma den.

TV-avgiften kostar drygt 500 kronor per kvartal. Det är en OK avgift om man tittar mycket på SVT och lyssnar mycket på SR men en hög summa om man inte gör det. Andelen TV-innehavare som betalar är enligt Radiotjänst väldigt hög. Folk vill väl inte ha ”pejlare” utanför porten, kan man tänka. 

I dag är avgiften kopplad till innehavet av en TV (som ju kan användas till mycket annat än att titta på SVT:s sändningar). I takt med teknikutvecklingen tillåtit oss att se på TV i våra datorer, telefoner och surfplattor har avgiftens utformning blivit ålderdomlig. Det går ju utmärkt att nyttja både SR och SVT utan att betala ett öre.  

Sett ur det perspektivet kommer avgiften via skattsedeln att bli mer rättvis. Å andra sidan kommer även denna avgift att tvinga människor som inte nyttjar public service att betala för kalaset.  

Missnöjet lär således fortsätta. Men en skatt kommer åtminstone göra att vi slipper Radiotjänsts infantila reklamfilmer framöver. En liten seger är det allt.